Vyšnių sultys – tai natūralūs papildai sportui. Jos yra kupinos polifenolių klasei priklausančių maistinių medžiagų, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali pagerinti ištvermės sportininkų rezultatus, bei kitų sporto šakų atletų atsigavimą. Pastarieji moksliniai tyrimai įrodo, kad vartojamos kaip papildas, vyšnių sultys gali pagreitinti atsistatymą po fizinių krūvių, sustiprinti imuninę sistemą, pagerinti miegą ir net suteikti daugiau energijos.

Jau anksčiau esame rašę apie tai, kad sportininkams itin naudingi maisto papildai gali būti aptinkami ir natūraliuose maisto produktuose. Tuo metu kalbėjome apie vieną iš nedaugelio „papildų“, kurie mokslo pripažįstami, kaip galintys pagerinti sportinį rezultatą, „legaliu dopingu“ pramintas burokėlių sultis. Šį kartą norime pristatyti dar vienas sultis, kurios šiuo metu laikomos kaip itin daug potencialo turintis papildas, kuris gali padėti pagerinti sportinius rezultatus. Tai įrodo tyrimų, atliktų su elitiniais sportininkais, rezultatai. Apžvelgsime, kaip vyšnių sultis reikėtų vartoti, siekiant greičiau atsigauti po fizinio krūvio, pagerinti rezultatus varžybų metu, sustiprinti imuninę sistemą ir pagerinti miegą.

Vyšnių sultys ir greitesnis atsistatymas po fizinių krūvių

2010 – ais metais atliktas tyrimas su savo malonumui sportuojančiais maratono bėgikais parodė, kad bėgikų, kurie 5 dienas iki matarono vartojo vyšnių sultis organizmuose, pasireiškė daug mažesnis uždegiminis procesas nei tų, kurie sulčių nevartojo. Vyšnių sultis gėrusių bėgikų jėga po maratono į pradinę būseną sugrįžo žymiai greičiau nei tų, kurie sulčių negėrė. Paprastais žodžiais tariant, šio tyrimo rezultatai leido mokslininkams daryti prielaidą, kad vyšnių sulčių vartojimas padeda organizmui lengviau „susitvarkyti“ su patiriamu stresu fizinio krūvio metu ir padeda greičiau atsistatyti po varžybų.

2014 – ais metais atlikto tyrimo metu buvo tirti dviratininkai. Šio tyrimo metu sportininkai buvo suskirstyti į dvi grupes. Vienoje grupėje esantys sportininkai 7 dienas, 2 kartus per dieną gavo po 30ml vyšnių sulčių koncentrato. Tuo tarpu kitos grupės sportininkai šiomis dienomis gavo panašios spalvos, kvapo ir skonio gėrimą, tačiau ne vyšnių sultis. Kitaip tariant, antroji grupė gavo „placebo“.

Paskutiniąsias 3 dienas abiejų grupių sportininkai atliko važiavimo dviračiu testus. Pastebėta, kad tyrimo dalyviams, kuriems buvo duodamos vyšnių sultys, uždegiminiai procesai pasireiškė žymiai mažiau, nei tiems, kuriems buvo duodamas placebo. Kiek vėliau ta pati mokslininkų grupė pateikė ir detalesnius rezultatus:

  • Tiems, kurie vartojo vyšnių sultis, pasireiškė reikšmingai mažesni uždegiminiai procesai.
  • Tiriamieji, kuriems buvo duodamos vyšnių sultys, po varžybų jautė žymiai mažesnį raumenų skausmą nei tie, kuriems buvo duodamas placebo.


Tokie radiniai privertė daryti išvadą: vartojamos kaip papildas, vyšnių sultys gali būti naudingos dalyvaujant kelių dienų varžybose ar varžybose, kurių metu atliekama daugiau nei viena užduotis.

Patikimų sveikatingumo srities specialistų paslaugos už ypatingą kainą

Vyšnių sultys ir sportiniai rezultatai

2018 – ais metais atliktoje studijoje tirta 10 gerai treniruotų dviratininkų. Pastarieji 2 kartus atliko važiavimo aukštame intensyvume („all out“) testą iki visiško nuovargio. Tik pasiekus visišką nuovargį, atletų buvo paprašyta dar 60 sekundžių sprintuoti maksimaliu savo pajėgumu. Toks testas šiems sportininkams buvo atliktas 2 kartus. Pirmąjį kartą atletams nebuvo duodama vyšnių sulčių. Antrąjį kartą atletams 1,5 val. iki testo atlikimo buvo duodama išgerti 30ml vyšnių sulčių. Pastebėta, kad tą kartą, kai atletams buvo duodamos vyšnių sultys, pastarieji sprintavo 9,5% galingiau. Tokie pastebėjimai leidžia daryti tvirtą prielaidą, kad vyšnių sultys, kaip papildas, gali turėti teigiamos įtakos sportiniams rezultatams.

Vyšnių sultys ir imunitetas

Ankstesniuose savo straipsniuose esame rašę apie sporto įtaką (tiek teigiamą, tiek ir neigiamą) imuninei sistemai. Čia pabrėžėme, kad per daug sporto imuninę sistemą gali slopinti, todėl profesionaliame sporte ne retai pastebimas didesnis dalyvių susirgimas virusinėmis ir bakterinėmis infekcijomis. 2015-ais metais atliktame mokslininkų tyrime buvo siekiama išsiaiškinti ar vyšnių sultys, kaip papildas, galėtų padėti itin daug sportuojančius asmenis apsaugoti nuo tokių ligų. Ištyrus 20 maratono bėgikų, pastebėta kad tie, kurie prieš ir po varžybų gėrė vyšnių sultis, nesusirgo viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (sloga, kosulys, bendras peršalimas ir t.t.). Tuo tarpu net 50% sportininkų, kurie vyšnių sulčių nevartojo – susirgo. Nors tai – tik vienas ir gana ribotas tyrimas, galima daryti prielaidą, kad vyšnių sultys padeda išvengti viršutinių kvėpavimo takų ligų.

Vyšnių sultys ir miegas

Apie tai, kiek miegas yra svarbus sportiniams rezultatams, kalbėjome jau ne kartą. Tačiau, ar žinojote, kad vyšnių sultys gali pagerinti jūsų miegą? Pasirodo, tikrai taip. Ir tam yra aiški, paprasta priežastis. Tiesą sakant net dvi.

  • Vyšnių sultys savyje turi melatonino. Hormono, kuris skatina mūsų smegenis „sumąstyti miegoti“. Dar 2012-ais metais publikuotame tyrime teigiama, kad vartojant vyšnių sultis savaitę pastebėta, kad reikšmingai pailgėjo tiriamųjų miego laikas ir miego kokybė.
  • Kita priežastis, dėl kurios vyšnių sultys, kaip manoma gali pagerinti miegą – jau anksčiau aprašytas uždegiminių procesų mažinimas. Tikima, kad uždegiminiai procesai turi neigiamos įtakos miegui.

Kaip vartoti vyšnių sultis?

  • Jei ruošiatės varžyboms ir šiuo metu esate padidinę savo treniruočių dažnį/intensyvumą, 30ml vyšnių sulčių koncentrato įsipilkite į kokteilį po treniruotės.
  • Jei dalyvausite ilgose varžybose, bėgimuose, važiavimuose dviračiu, 30ml vyšnių sulčių koncentrato praskieskite 250-350ml vandens ir gerkite 2 kartus per dieną likus 4-5 dienom iki varžybų.
  • Miego gerinimui, 30ml vyšnių sulčių koncentrato praskieskite šaltu ar karštu vandeniu ir išgerkite likus pusvalandžiui iki miego.

 
Tikiu, kad šį straipsnį skaityti jums buvo įdomu ne ką mažiau nei man jį rašyti. 🙂 Na, o dabar, bėgam ieškoti vyšnių sulčių koncentrato!

Linkėjimai,
Monika @BreakingFit


Literatūra:

  1. Howatson et al. Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running. Scand J Med Sci Sports. 2010.
  2. Bell PG et al. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days of high-intensity stochastic cycling. Nutrients. 2014.
  3. Bell PG et al. Recovery facilitation with Montmorency cherries following high intensity, metabolically challenging exercise. Appl Physiol Nutr Metab. 2015
  4. Levers et al. Effects of powdered Montorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals. J Int Soc Sports Nutr. 2016. May 26; 13-22 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27231439
  5. Keane et al. Effects of Montmorency tart cherry (L. Prunus Cerasus) consumption on nitric oxide biomarkers and exercise performance. Scand J Med Sci Sports. 2018.
  6. Dimitrou et al. Influence of a Montmorency cherry juice blend on indices of exercise-induced stress and upper respiratory tract symptoms following marathon-running – a pilot investigation.
  7. Howatson et al. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. Eur J Nutr. 2012.
  8. Doherty et al. Sleep and nutrition interactions: implications for athletes. Nutrients. 2019.
  9. Maughan et al. IOC consensus statement: Dietary supplements and the high performance athlete. Br J Sports Med. 2018.
  10. Vitale, Hueglin and Broad. Tart cherry juice in athletes: a literature review and commentary. Curr Sports Med Rep. 2017.
  11. Rawson, Miles and Larsen-Meyer. Dietary supplements for health, adaptation and recovery in athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018.
  12. Owens et al. Exercise induced muscle damage: what is it, what causes it and what are the nutritional solutions? Eur J Sport Sci. 2019.

0 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *